După ce ministerul nu a putut să cumpere bilete la Tarom, șeful Finanțelor a venit cu un memorandum în Guvern. Obligația pe care o vor avea de acum companiile de stat

După ce ministerul nu a putut să cumpere bilete la Tarom, șeful Finanțelor a venit cu un memorandum în Guvern. Obligația pe care o vor avea de acum companiile de stat
Publicat: 15/03/2018, 19:08

„Am avut, ca orice instituție publică, nevoie să contractăm anumite servicii de transport aerian și am constatat o situație neplăcură vis-a-vis de operatorul nostru național de transport aerian, care nu a ofertat la solicitarea noastră. Astfel, MF a fost obligat să plătească un transport pe o anumită rută, unde urmau să ajungă experții MFP, în loc de 200 și ceva de euro cursa respectivă, 500 și ceva de euro – cu o rută extinsă, desigur. Pentru că, repet, compania noastră aeriană nu a ofertat. (…) Din 2016 până în prezent, din 497 de proceduri derulate de Ministerul de Finanțe, Tarom a participat de două ori”, a declarat ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

El a precizat că în ședința de Guvern a fost promovat un memorandum pentru creșterea competitivității companiilor deținute majoritar sau integral de stat prin intermediul procedurilor de achiziție publică, afirmând că este vorba despre Tarom, Poșta Română și alte companii de stat care pot oferi servicii de care autoritățile contractante au nevoie.

„Prima măsură propusă este aceea că se va întocmi de către autoritățile publice tutelare liste complete cu operatorii economici cu capital majoritar sau integral de stat pe domenii, subdomenii și activități autorizate prin statut. A doua măsură se va lua prin publicarea unui Ordin al Președintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, care se va referi la obligativitatea transmiterii de către autoritățile contractante, după publicarea anunțului de participare în SEAP, a unei invitații de participare în procesul de achiziții publice către fiecare din listă, în concordanță cu domeniul contractului de achiziție publică. A treia măsură: se vor mandata de către autoritățile publice tutelare reprezentanții statului în consiliile de administrație și în AGA pentru a hotărî cu privire la obligativitatea operatorilor economici de a transmite oferte și de a participa la procedurile de achiziție publică sectorială organizate de autorități și de contractantele de la care au primit autorizația”, a explicat Teodorovici.

El a mai spus că va urma și o etapă ulterioară, „pentru a vedea exact din 100% de oferte transmise câte se vor și câștiga”.

„Este o schimbare la care există punctul de vedere al Consiliului Concurenței, deci nu există niciun fel de atingere a principiilor europene în materie de concurență, dar e o chestiune care trebuia făcută de foarte mult timp. Este competiție la nivel european, dar înainte de toate trebuie să ne îngrijim de modul în care companiile care pot servi în piață, pot oferi anumite servicii, să o și facă”, a concluzionat ministrul de Finanțe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
La ce salariu visează o angajată care ia acum minimul pe economie. "În mână, fără...
Descoperirea secolului! Breaking news!
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră:...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Marele actor al României s-a stins mult prea devreme. Drum lin, maestre!
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Witold Pilecki, spionul polonez de la Auschwitz
×